среда, 28 ноября 2012 г.

Знайомимось з технологією РоЕ – живлення мережевого обладнання по Ethernet кабелю

 

POE_logoСьогодні ми познайомимось з дуже простою мережевою технологією, яка може суттєво полегшити встановлення мережевого обладнання в офісі чи на підприємстві. Технологія РоЕ (Power Over Ethernet) дозволяє живити мережеве обладнання по мережевому кабелю і позбавляє користувачів використання блоків живлення та встановлення електричних розеток у незручних місцях. Якщо знаєте про технологію передавання даних по електромережі (PLC), то тут – з точністю до навпаки.

Під час встановлення в офісі точки доступу Wi-Fi чи мережевої камери ми змушені враховувати розміщення найближчої електричної розетки, щоб підключити до неї блок живлення пристрою. Часто це обмежує наші можливості і, якщо для досягнення оптимального покриття Wi-Fi ми захочемо встановити точку доступу під стелею, то може виникнути проблема вибору – або прокладати електромережу і встановлювати під стелею розетку, або встановлювати точку доступу в іншому місці, пожертвувавши якістю сигналу. А якщо потрібно встановити мережеве обладнання у важкодоступному місці (наприклад, під дахом ангару, на горищі), то вартість електромережі і встановлення розеток може виявитись досить високою.

Технологія PoE описана стандартами IEEE 802.3af (2003 р.) і IEEE 802.3at (2009 р., відомий також як РоЕ+). Стандартом передбачене використання кабельних систем категорії 5, хоча, при невеликих навантаженнях, можливе використання і категорії 3. На відміну від мереж електропостачання, де живлення розподіляється від однієї пари провідників всім споживачам, у випадку РоЕ живлення подається індивідуально кожному пристрою.

Напруга. Все мережеве обладнання живиться постійним струмом, тому нема потреби передавати по мережі 220 В змінного струму. Стандарт 802.3af передбачає передавання по звитій парі постійного струму напругою від 44 В до 57 В (номінал – 48 В). Важливо й те, що вказана напруга безпечна для життя користувача. По одому кабелю може передаватися струм до 350 мА. Тобто, потужність РоЕ пристрою може досягати 16 Вт, чого цілком достатньо у більшості випадків.

Відстань, на яку можна передавати живлення за стандартом 802.3af, становить 100 метрів. Завдяки автоматичному вимірюванню опору, мережеві пристрої ще до подачі напруги визначають, яка саме напруга потрібна приймачу і чи підтримує він технологію РоЕ взагалі. Таким чином уникаємо пошкодження пристроїв, що не підтримують 802.3af.

Станом на сьогоднішній день, для живлення обладнання по звитій парі використовують кілька схем і РоЕ-пристроїв, а всі пристрої діляться на дві групи:

  • Power Sourcing Equipment (PSE) – джерела живлення
  • Powered Device (PD) – споживачі живлення

РоЕ інжектор. Пристрій, який подає в сигнальний кабель електричний струм. РоЕ інжектор може бути вбудованим у мережеве обладнання (наприклад, у комутатор), а може бути у вигляді окремого пристрою. В останньому випадку він підключається в «розрив» мережевого кабеля і до електричної розетки. Тобто, на вході інжектора є дані, а на виході – дані й живлення.

Маршрутизатор (комутатор) без РоЕ + камера з РоЕ – використовуємо D-Link DPE-101GI

РоЕ спліттер. Пристрій, протилежного інжектору призначення. Спліттер підключається до мережі, у якій по сигнальному кабелю передається ще й  живлення, і  виділяє окремо електричну складову, а окремо – сигнальну. Тобто, на вході у нього стандартний мережевий порт RJ45, а на виході - RJ45 і роз’єм живлення. Спліттер використовують для живлення пристроїв, що не підтримують стандарт IEEE 802.3af (наприклад, бюджетної мережевої камери).

Комутатор з РоЕ + камера без РоЕ – використовуємо D-Link DWL-P50

РоЕ інжектор + РоЕ спліттер. Одночасне використання обох пристроїв –  Passive PoE. Підтримка тільки електричних характеристик відповідності стандарту 802.3af, але не протокольних. Доцільне у випадку, якщо ні комутатор, ні пристрій не підтримують РоЕ.

Маршрутизатор (комутатор) без РоЕ + камера без РоЕ – використовуємо D-Link DWL-P200

Комутатор з підтримкою РоЕ + мережевий пристрій з живленням від РоЕ. Власне, це може бути мережева камера чи ІР-телефон, що підтримують РоЕ.

Комутатор з РоЕ + камера з РоЕ

На ринку можна придбати обладнання деяких виробників із задекларованою підтримкою РоЕ, але не відповідне стандарту IEEE 802.3af. У комплекті цих пристроїв є РоЕ інжектори напругою 12-24 В. У випадку виходу з ладу такого інжектора можна залишитись біля «розбитого корита», оскільки напруга не відповідає стандарту IEEE 802.3af і заживити пристрій від комутатора РоЕ чи інжектора іншого виробника неможливо.

З часом живлення через Ethernet стане звичним явищем і, якщо ви плануєте локальну мережу у себе в квартирі, будинку чи офісі, варто вже зараз звернути увагу на пристрої з підтримкою РоЕ. Крім простоти і економності, PoE може допомогти в реалізації таких варіантів підключень, які раніше були просто неможливими.

А. Дідун

Источник: Украинский Телекоммуникационный Портал